Belangrijke eerste stappen bij het kopen van een huis

Of dit nu je eerste woning wordt, of je gaat verhuizen, het is en blijft een spannend iets; het kopen van een nieuwe woning! Voor veel mensen is het kopen van een huis de grootste investering die ze in hun leven doen. Daarom is het ook belangrijk om hier goed over na te denken en je te laten voorzien van gedegen advies. Wanneer mensen een koopwoning willen kopen, is dit vaak voor de langere termijn. Het is dus belangrijk dat ze een huis vinden dat bij hun woonwensen past. Bij het kopen van een huis komt superveel kijken, daarom word je in deze blogpost op weg geholpen en weet je precies welke stappen je moet ondernemen.

Bezichtiging: waar moet je op letten?

Heb je een mooi huis op het oog? Dan is het belangrijk om een uitgebreide bezichtiging te doen. Stap hier niet te luchtig in en bereid jezelf goed voor op dit moment. Stel vragen aan de verkoopmakelaar, het werkt soms goed om  van tevoren een lijstje te maken zodat je niets vergeet. Vraag bijvoorbeeld waarom het huis te koop staat, welk onderhoud verwacht wordt en wat de relatie is met de buren. Verder kan het belangrijk zijn om meer te weten te komen over de rest van de wijk. Bekijk zelf ook alle hoeken en gaten en neem eventueel iemand mee die er verstand van heeft, dit kan een familielid zijn maar ook bijvoorbeeld een bouwkundig expert.

Een bod uitbrengen en het vervolg

Wanneer het na de bezichtiging nog steeds allemaal goed voelt, kun je een bod doen. Tegenwoordig wordt er vaak ver boven de vraagprijs geboden, en je bent waarschijnlijk niet de enige die een bod gaat uitbrengen. Houd hier dus rekening mee en vraag eventueel aan een aankoopmakelaar of deze je kan helpen met het bepalen van een bod en het onderhandelen. Wanneer je bod geaccepteerd is, begint het pas écht! Zorg ervoor dat je altijd een verkoopcontract opstelt en dat deze ondertekend wordt door beide partijen. Na het tekenen heb je nog 3 dagen de tijd om toch van je koop af te zien.

Tot slot 

Het kan blijken dat je uiteindelijk de financiering niet rond kunt krijgen omdat je geen hypotheek kunt afsluiten om het huis te kopen. Of soms is het nog even de vraag of een extra hypotheek opnemen mogelijk is. In dit geval is het slim om in je verkoopcontract “onder voorbehoud van financiering” neer te zetten. Dit bespaart je een hoge boete. Hulp nodig bij het regelen van je hypotheek? Vraag vrijblijvend hypotheekadvies door Univé aan!